
De behandeling
Hoe gaat een behandeling in zijn werk?
Laser is licht van één golflengte (anders dan bij IPL). Laser heeft als eigenschap dat het coherent is wat betekent dat het licht in één bundel verloopt. Door deze eigenschappen kan laser heel gericht een bepaald doel raken. Bij het verwijderen van een tatoeage vindt de laser het inkt. Tijdens de laserbehandeling wordt de laser gericht op de tatoeage. De energie van de laser wordt geabsorbeerd door het ingekapselde inkt van de tatoeage. Hierdoor valt het inkt in kleine deeltjes uiteen en worden door het lichaam afgevoerd. Gedurende de behandeling wordt de huid gekoeld om het omliggende weefsel te beschermen. Direct na de behandeling is een zogenaamd ‘snoweffect’ zichtbaar op de tatoeage. Dit is zichtbaar als een witte waas. Daarnaast zal de tatoeage wat gezwollen zijn en de huid er omheen zal rood kleuren. Er kunnen na één tot enkele dagen na de behandeling korstjes en blaren ontstaan. De huid zal na een aantal dagen herstellen zonder littekenvorming.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal behandelingen is afhankelijk van meerdere aspecten. Hierbij kun je denken aan de kleur van de tatoeage, de locatie van de tatoeage, de diepte van de inkt van de tatoeage en of er wordt behandeld met een traditionele laser of Picolaser. Wanneer behandeld wordt met de traditionele laser zijn gemiddeld 3 tot 5 behandelingen nodig voor een tatoeage die amateur geplaatst is en 8 tot 15 behandelingen wanneer de tatoeage professioneel is geplaatst. De Picolaser verwijderd tatoeages tot 50% sneller dan de traditionele lasers. Een behandeling kan iedere 6 tot 8 weken worden uitgevoerd.
Wat kan ik verwachten na de behandelingen?
Gedurende de behandeling zal de tatoeage steeds meer vervagen. Aan het einde van alle behandelingen zal de tatoeage volledig verdwenen zijn zonder littekenvorming. Mogelijk blijft een tijdelijke hypopigmentatie (lichte huidverkleuring) over. Na een aantal maanden zal deze huidverkleuring weer wegtrekken. Hypopigmentatie kan zoveel mogelijk worden voorkomen door zonblootstelling te vermijden.